Novinky

Tréninkový týDeníček z Keni – V. část


zpět

4.3.2021 | 2318x |

Tréninkový týDeníček z Keni – V. část

Po měsíci v Keni nerostou jen součty kvalitních kilometrů v tréninkových deníčcích, ale také počet párů závodní obuvi v našem botníku. I místní šampioni si musí pomáhat melouchy. Jako naše paní domácí, která má desítku za 30:07. A kterou jsme pro vás vyzpovídali.



Stali se z nás zase lovci a sběrači. Na lov v keňském Itenu z nás vyráží každý, kdo nepatří mezi ploutvonožce. Co to obnáší, zachytil prostřednictvím klávesnice Vojta Sýkora. Fotky z drancování mu vedle Křivdiče poskytl i Dan Vandas, jenž se kromě sbírání autentických snímků v uplynulém týdnu zaobíral i sběrem rozhovoru s pátou běžkyní z olympiády v Riu Betsy Saina, u které bydlíme. Povídání pro větší autenticitu přinášíme v angličtině. Tak tedy: Lovu zdar!

Tour de obchody (Syky)

Oblíbenou kratochvílí mnoha bílých kůží přítomných v tomto rovníkovým sluncem vypečeném kousku světa je již po staletí lov. Protože my ale nejsme necitové, máme rádi zvířátka a už dříve zmíněný výkvět místní kuchyně libozvučně zvaný matumbo (kozí žaludky) není zas taková topovka, nejedná se v našem případě o pronásledování zástupců místní velké pětky, ale o lov našich pracovních nástrojů – bot.

Kořist ve svém přirozeném prostředí

Dosud objevených loveckých oblastí je tady v Itenu celkem pět. Od sebe se liší množstvím a repertoárem dostupné kořisti i přístupem jednotlivých rangerů. Všechny ale proti těm evropským spojují bezkonkurenčně nízké ceny způsobené množstvím místních sponzorovaných rychlíků, kteří si přeprodejem svých nafasovaných krásek přivydělávají. S tímto faktem ovšem souvisí silně limitované velikosti (příliš Keňanů plachetnice číslo 46 pro Tomíka bohužel nenosí) spolu s naprosto náhodným doplňováním zásob.

Vystavené trofeje

První obchod je sice schován v temném nádvoří rozestavěné čtyřpatrové budovy, můžeme ho ale označit za suverénně nejprestižnější. Kromě sousedství s barber shopem, ve kterém si už Dým s Čumákem nechali upravit své zarostlé kštice, tam totiž copatá borka spravuje bezkonkurenčně největší běžecké stádečko. S tím a blízkostí k centru jsou však spojeny i vyšší ceny. Dívčina navíc na rozdíl od některých dalších přesně ví, co prodává, a k tomu nerada smlouvá. Finální dohoda je tak často hrou nervů. Zrovna aktuálně se vycukávají s Dýmem o jedny karbonové Adios PRO.

Jonáš a jeho úlovek

Další sportovní krámek je naopak hezky vystaven i s velkou reklamní cedulí na odiv ve druhém patře, jeho obsah je však většinou slabší. Nedostatek použitelných bot ovšem majitel nahrazuje podpultovým prodejem keňských národních dresů a celých reprezentačních souprav. Ty se oficiálně prodávat nesmí, ale tílka se ani člověk s maratonem za 2:06 nenají, že.

No human is limited – Eliud Kipchoge

Třetí šopík je pak poklad. Místní hodně vychillovaný kolík nejspíš obecně moc netuší, do centra to má daleko, a tak kaufy jako nejnovější Adiosy, Bostony, Adizera PRO či karbonové Asicsy kolem 1400 korun českých nejsou žádnou výjimkou. Ve čtvrtém zase kromě New Balanců za sedm stovek seženete i africký náhrdelník pro mámu nebo si necháte uplést náramek s keňskou vlajkou, básničkou a srdíčkem. No a pátý je tak daleko, že tam nikdo nechodí.

Aktuální česká výbava

Povídání s Betsy Saina (Bandaska)

Hi Betsy, you were probably jogging today. What was your training and how did it go?

"Today was very easy day, I did forest run, easy 20k that is for today. I run with Clement, with one of my friend." (pozn.: Clement = správce objektu = zaměstnanec měsíce = zařídí vše, tomorrow)

When you were young, how far did you go from home to school?

"I would say my school actually was not that far. It was like 3k away from my home. I used to go to school in the morning then I come back home in the afternoon for lunch then I come back to school for second session, than I come back home. I was covering like 12k or 15k a day. Some of my friend, the further I know, was living almost 10k away and could cover 40k per day."

Why did you start running?

"Honestly, I used to love running when I was little, when I was in the 3rd grade. I was super competitive even though like I don´t know exactly what to do. I started being competitive and competing when I was in the 6th grade and I could do in the school the competition. So I would say I started running when I was maybe 12 y.o.."

What is your favorite race you like to remember?

"Olympics. 10k on the track that was the fastest race ever. I think the Olympics was historical, because we ran like wild. I ran 30:07 and I didn´t get medal. It was fenomenal. I was so nervous and you know like it was my first Olympics and I knew it´s really competitive. So I was really stressed, you know they always pay attention but I was really excited to be part of the Olympic team."

What was the most interesting thing that you remember from behing the scenes?

"When I was at Olympics, the crowd. You need something really special, because it´s something they don´t do it every time. The reception, meeting people from all over the world best athletes in the  world. It was one of the best I have experienced. Many people came from diferent places. They were cheering. It was amazing. You know some few audience and then they were these athletes from diferent countries I have never gone. It was something really special. I met some friends from Berlin and Bahamas."

When did you first think of building a Sosiot Guest House? When did you meet Clement?

"I actually thought about it in December 2018 when I was in the US. I decided I want to have you know I always come home for the last 5 years all the time and I was staying the house there. I felt like I wanna do something I can host some people and make apparent environment compared to when I was staying in the other house. That´s why I decided to do it. And I did it. I met Clement in 2017. We started training together and from then I just take him like my brother. He is one of the best guys I have ever taken." (pozn.: Clement = správce objektu = zaměstnanec měsíce = zařídí vše, tomorrow)

What is your favorite food here in Kenya?

"I like to eat sausage and samosa. I like to eat chapati honestly." 

What do you like most about Ugali?

"Ugali? Hmm… honestly I am not a big fan of Ugali anymore. But I like to eat Ugali. Especially when you know big back home. When I was sick few days ago with my stomach, that was the only thing that I could eat. Because it doesn´t taste like anything. So that´s the taste of my Ugali."

Wine or beer?

"Wine, you know the problem what happened." (pozn.: první pivo v životě měla minulý týden s námi, bohužel jí to nesedlo)

Thank you for your time!

Thank you, bye.